Bij een kredietaanvraag is het soms best lastig om het overzicht te houden: wat moet je wel doen, wat niet? In deze blog zetten we 10 tips voor een kredietaanvraag voor je op een rij.

  • Begin op tijd met je voorbereiding. Het doorlopen van een volledige kredietaanvraag kan al gauw een aantal weken in beslag nemen.
  • Feiten, cijfers, prognoses: zorg dat je ze paraat hebt, dat ze kloppen én relevant zijn. Banken zijn kritisch bij de beoordeling van je aanvraag, want iedere kredietverstrekker wil er zeker van zijn dat jij het krediet kan terugbetalen. Banken hebben namelijk een verantwoordelijkheid voor de spaarmiddelen die zij beheren. Zorg er dus voor dat je het businessplan voor jouw onderneming goed onderbouwt. Als startend ondernemer kun je nog niet leunen op een trackrecord.
  • Bereid je goed voor, zowel op papier als ‘live’. Laat alle documenten die je bij de geldverstrekker achter wilt laten door anderen in jouw omgeving lezen. Is het een helder en logisch opgebouwd verhaal? Staan er geen spelfouten in?
  • Oefen een paar keer voor publiek als je een gesprek gaat voeren, dat zorgt ervoor dat je het verhaal makkelijker vertelt.
  • Wees proactief. Laat de bank zien wat je plan is als alles minder succesvol verloopt. Daarmee laat je zien dat je zaken goed hebt doordacht en win je het vertrouwen van de bank.
  • Bedenk van tevoren goed hoe je jouw financiering wilt samenstellen. Soms is het namelijk handig om gestapeld te financieren. Denk aan een goede balans van eigen en vreemd vermogen in je onderneming.
  • Overdrijf niet in je aanvraag, dat werkt averechts bij de bank en bij andere financiers. Financiers kennen de markt en weten waar ze over praten. Wees dus realistisch. Bovendien is niemand erbij gebaat als je de financiële doelstellingen niet haalt en de financiering niet kunt dragen. Jijzelf niet, mogelijk personeel niet, en zeker de financier niet. Vind je het moeilijk om een realistische inschatting te maken? Onderzoek dan eens hoe een vergelijkbaar bedrijf het doet.
  • Kom je er zelf niet uit? Vraag dan om hulp bij een financieel adviseur. Hij of zij helpt je om een goede, solide aanvraag in te dienen.
  • Wees volledig in je communicatie en lever alle gevraagde informatie aan. Kijk vooraf online bij de financier van je keuze wat ze precies nodig hebben voor het beoordelen van je aanvraag. Zie ook onze checklist voor kredietaanvragen.
  • Bereid je gedegen voor en zorg ervoor dat je inhoudelijk alle kennis paraat hebt voor het onderbouwen van jouw plan. Laat dus niks aan het toeval over!

Bancaire aanbieders