Alternatieven als crowdfunding, kredietunies en de mkb-beurs NPEX zijn in het hele mkb aan het groeien. En ook traditionele financieringsvormen laten een voorzichtige groei zien. Een mooie ontwikkeling, want zo krijgen ondernemers steeds meer mogelijkheden, bijvoorbeeld om gestapeld te financieren. De nationalefinancieringswijzer.nl helpt de ondernemer daarbij op weg. We zetten een aantal belangrijke financieringstrends op een rij.

Enorme groei bij alternatieve financieringsvormen

Alternatieve financieringsvormen groeien sterk. Kijk alleen al naar crowdfunding. In Nederland is sinds de opkomst van crowdfunding ongeveer 150 miljoen euro opgehaald, bijna 50 miljoen euro daarvan in de eerste helft van 2015. Ook met microkredietverlener Qredits gaat het goed: zij hebben de teller op 120 miljoen euro aan uitstaande kredieten staan. Bovendien breiden ze hun dienstverlening uit: Qredits lanceert later dit jaar een werkkapitaalproduct om ondernemers te helpen bij tijdelijke kredietbehoefte. Daarnaast zijn er via kredietunies al enkele miljoenen euro’s verstrekt.

Traditionele financieringen in de lift

Ook binnen de traditionele financieringsvormen is weer meer mogelijk. Bancaire financieringen vormen nog steeds de hoofdmoot. Op dit moment staat er ongeveer 297 miljard euro aan leningen aan het mkb uit. En dat bedrag is ook weer groeiende, na een periode van daling. Niet gek, want volgens de banken dient het mkb na de crisis weer meer én kwalitatief betere aanvragen in. Participatiemaatschappijen laten ook mooie cijfers zien. In 2014 investeerden ze 3,1 miljard euro, tegenover 2,4 miljard euro in 2013. Ook het aantal participaties in 2014 is met 386 ondernemingen historisch hoog.

  • Kredietunies NPEX 293 miljoen euro verhandelbaar vermogen
  • Crowdfunding 150 miljoen euro
  • Qredits 120 miljoen euro, 100 miljoen euro aan microkredieten, 20 miljoen euro aan kredieten boven de 50.000 euro
  • Bancair krediet 297 miljard euro
  • Factoring 3,06 miljard euro
  • Participatiemaatschappijen 20 miljard euro